Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u Bijelom Polju je učestvovao u jednoj od akcija pošumljavanja koje ovih dana sprovode Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Akcija se simbolički sprovodi po sloganom – Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica.

Tokom jeseni, planirano je da se širom Crne Gore zasadi 630.000 sadnica, autohtonih vrsta. Vlada je, u okviru brojnih aktivnosti za očuvanje i unapređenje šumskih resursa, za ovu aktivnost pošumljavanja opredijelila 200.000 eura.

Neko sadi, a neko graje

Potpredsjednik Simović sa akcije pošumljavanja poručio je akcija pošumljavanja – 630 hiljada sadnica – po jedno stablo za svakog građanina, ima za cilj da probudi najširu društvenu energiju i konkretnim činjenjem pokaže zajedničku brigu i odgovornost za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa kakve su šume.

“Zbog toga, danas smo ovdje svi zajedno: i lokalna samouprava i mladi i civilni sektor i naši međunarodni partneri i Vlada. I svi zajedno vraćamo šumi ono što joj treba i pripada. Ovakvim akcijama svi zajedno iskazujemo istinsku brigu o prirodi, i ne samo brigu, već i konkretna djela”, kazao je potpredsjednik Simović. poručujući da će danas biti posađene sadnice i za one sa čijih adresa dolaze samo kritike.

“Danas ćemo posaditi i po jednu sadnicu i za one sa čijih adresa, umjesto djela čujemo samo kritike i graju. Graja i kritika ne sade sadnice i ne brinu o životnoj sredini”, poručio je potpredsjednik Vlade.

Niti bezrazložna kritika niti graja ne sade sadnice, niti su dobar iskaz prema potrebi zaštite životne sredine. Zato i za sve njih poziv – hajde da se nalazimo na ovakvim akcijama, svi da damo svoj doprinos, uvažimo ono što je potrebna sugestija, dobronamjena kritika, ali smanjimo intenzitet graje u korist ovakvih i sličnih akcija. To je potrebno i šumama, to je potrebno i našim vodama, to je potrebno ukupnom odnosu građana Crne Gore prema zaštiti životne sredie, prema potrebi da zajednički nađemo ni malo lak, ali siguran sam, mogući balans između onoga što je razvoj i zaštita žiotne sredine”, poručio je Simović.

Pošumljavanju na lokalitetu Blatka, u selu Lozna, osim predstavnika Ministarstva i Uprave za šume, učestvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, predstavnici Udruženja privatnih vlasnika šuma iz Bijelog Polja, koncesionara “Šik Lim”, predstavnici lovačkih organizacija Bijelog Polja i Petnjice, učenici JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju, kao i predstavnici više nevladinih organizacija.Učesnici su izrazili zadovoljstvo zbog prilike da daju svoj doprinos zaštiti i očuvanju šuma, a time i zaštiti životne sredine i uslova za bolji kvalitet života, svih zajedno.

Akciju je svojim učešćem podržala i predstavnica Međunarodnog kluba žena Crne Gore, g-đa Miriam Mainka koja je izrazila zadovoljstvo što ispred asocijacije, koja se bavi temama važnim za žene, djecu i porodicu, može da ukaže na značaj ovakvih aktivnosti i brige o šumama, posebno u vremenu kada se negativan uticaj klimatskih promjena sve više osjeća širom planete.

G-đa Mainka je kazala da današnje generacije imaju ogroman teret i zadatak, da spriječe dalji uticaj klimatskih promjena. „U tome im možemo već danas pomoći, tako što ćemo zasaditi što više drveća. Svjesni smo da je Crna Gora mala država koja ne može uticati na globalne probleme, ali rješenje za klimatske promjene počinje na lokalnom nivou, i upravo ovakvim akcijama. Svako od nas može i mora dati svoj doprinos“, kazala je Mainke koja je pohvalila opredjeljenje i aktivnosti Vlade na očuvanju šumskog bogatstva u Crnoj Gori.

Akcija „Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica“ sprovodi se intenzivno već dvije sedmice na definisanim lokacijama na cijeloj teritoriji države. Resorno Ministarstvo je svim područnim jedinicama Uprave za šume dodijelila 17 motornih sadilica koje će u značajnoj mjeri omogućiti efikasniju i kvalitetniju sadnju na terenu.